İhale’de Neler Oluyor?

78109297_taksiİstanbul’da bir cok taksinin dâhil olacağı Alo Taksi ihalesini 6 milyon lira teminat ile İsrailli Verifone kazandı.

İhale sözleşmesinde suç unsuru bulunduğunu ve haksızlık yapıldığını iddia eden Günaydın Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Emir Günaydın, ihaleye yargı yolu ile müdahil olacaklarını açıkladı.

İstanbul ’da 18 bin taksinin dahil olacağı Taksi Yönetim Sistemi (Alo Taksi) ihalesini 6 milyon lira teminat ile Verifone kazandı. Mart 2012’de açılan ve bu yılın ikinci yarısında sonuçlanan ihaleye yeterlilik şartı alan Turkcell, Vodafone, KVK, Innova (Türk Telekom-Avea Grubu), Verifone, Çavuşoğlu Otomotiv &Taksinet, ÇEVTEM (Albayrak Grubu), Kent Oto ve Başar Soft katılmıştı. Ancak Verifone dışındaki şirketlerden bir kısmı sözleşmeyi mantıksız bulduğu için, bir kısmı BTK ile sıkıntı yaşadığı için, Verifone ile birlikte sona kalan üç şirket de ‘ihaleyi yenileyeceğiz, çekilin’ denilmesi üzerine ihaleden teşekkür mektubu vererek çekilmişti. Ancak İspark yönetimi önceki ay ihaleyi yenilemek yerine, Verifone’un kazandığını açıkladı. Albayrak Grubu adına ihaleye giren ÇEVGEM’i temsil eden Günaydın Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Emir Günaydın, bu durumu ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdi. Böyle bir ihalenin İsrail ile bağı olan şirkete verilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu. İhaleden elenen Turkcell ve Taksinet’in ortak araştırmasına göre 6 milyon lira teminat ile ihaleyi alan Verifone’un 18 bin taksiden yıllık 2 milyon lira reklam geliri elde edeceği öngörülüyor. Öte yandan Verifone’un taksi tamiri için montaj merkezi kurma hazırlığında olduğu, Shell ile de yüzde 5 yakıt indirimi anlaşması imzalayacağı öne sürüldü. Sadece bu iki kalemden Verifone’un yıllık 10 milyon liranın üzerinde ek gelir elde edeceği tahmin ediliyor.

‘İHALE SÖZLEŞMESİNDE SUÇ UNSURLARI VAR’

İhalenin katılımcı firmalarından birinin üst yöneticisi, ihale şartnamesinde suç unsurları bulunduğunu, bazı büyük firmaların bu sebeple ihaleden çekildiğini açıkladı.Taksi Yönetim Sistemi Teknik şartnamesi’nde “İBB gerek gördüğünde operatörün konuşmakta olduğu hatta katılarak operatör ve müşteri fark etmeden çağrıyı dinleyebilecektir.” şeklinde bir maddenin yer alması dikkat çekti. İhale katılımcılarından Emir Günaydın, “Mesela şartları sağlamayan bizim gibi şirketlere en başta yeterlilik belgesi verilmişti. Sonra ikinci yeterlilik belgesi istendi ve böylece ihaleden egale edildik. Hukuki olmayan ihalenin milli güvenlik boyutu da vardı. Taksilere kamera takılacak, dinleme gibi. Ama her ne hikmetse büyük firmalar ihaleden bir bir egale edildi.” dedi. Bu sebeple hukuki süreç başlatacaklarını kaydetti.

ALO 134 MUAMMASI

İspark’ın Alo Taksi için, ticari olmayan ambulans, itfaiye, gibi kuruluşlara tahsis edilen üç haneli telefon numarası alması da tartışma başlattı. İspark, Ocak 2013’te Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) Alo 134’ü kendilerine tahsis etmelerini istemişti. Dönemin BTK Daire Başkanı Elif Özdemir bu talebe, “Mevzuata uygun bulunmaması nedeniyle reddedilmiş ve İspark’a söz konusu numaranın tahsisinin mümkün olmadığı bildirilmiştir.” şeklinde cevap yazdı. Taksinet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birtan Pabuçcu, “Bu doğru karardı. Çünkü üç haneli rakamı alan şirket haksız rekabet oluşturacaktı. Ancak her nasılsa Elif Hanım’ın görevi değiştirilerek İspark’ın Alo 134’ü alması sağlandı.” iddiasında bulundu.(Ajanslar)